Falkenberg: Malý výlet skalami v okolí hradu

Nad meandry řeky Lesní Náby (Walnaab) stojí středověká obec s výraznou dominantou hradu na skalním ostrohu. Kolem hradu vede krátká, ale romantická stezka skalami s výhledy na řeku. Ve Falkenbegu najdete mimo toho také jednu z nejstarších hornofalckých hospoda, která stále funguje.

Hrad Falkenberg nad hladinou řeky Waldnaab

Hrad Falkenberg nad hladinou řeky Waldnaab

Graf Schulenburgova skalní stezka

Zhruba kilometrový okruh vede od radnice kolem hradu Falkenberg a přilehlými skalami. Rozhodně se nejedná o stezku pro kočárek s nosítkem jsme ji ale zvládli bez problémů.

Trasa: https://mapy.cz/s/pukepolaba

Cestu jsme zahájili v ulici In der Schweige, kde jsme se napojili na značenou stezku a pokračovali těsně nad hladinou řeky Waldnaab, odkud jsou i nejhezčí vyhlídky na hrad, který se krásně odráží na vodní hladině.

Následují průchody mezi žulovými skalami, které mají typický tvar obřích valounů. Je zde také příjemná vyhlídka na řeku s lavičkou. V závěru jsme se vrátili zpět k hradu a s vyhlídkou na kostel sv. Pankráce jsme náš výlet zakončili.

Na trase se překonává převýšení 20 metrů a exponovanější místa jsou jištěná. Když je sucho, tak je stezka bezpečná. Mokré listí by ale mohlo být na některých místech nepříjemné.

Hrad Falkenberg

Hrad Falkenberg

V současné době slouží hrad jako hotel a ke konání nejrůznějších kulturních akcí. Podle tabule na hradních vratech, je hrad pro veřejnost otevřen každou neděli od 15.30.

Dlouhá historie hradu je v moderních dějinách spojena zejména se jménem Friedrich-Werner Graf von der Schulenburg, který byl během druhé světové války popraven za přípravu atentátu na Adolfa Hitlera. Von der Schulenburg byl vysoký německý diplomat, který nesouhlasil s vůdcovo politikou. V roce 1936 získal hrad a povolení k jeho rekonstrukci, která byla dokončena v roce 1941. V té době pracoval Von der Schulenburg jako diplomat v Moskvě, postupně ale čím dál více času trávil právě na svém hradě, kde plánoval v důchodu dožít. To mu ale nebylo umožněno, protože hrad byl v roce 1944 zabaven gestapem a Von der Schulenburg byl v listopadu téhož roku popraven.

Více informací o hradu a Von der Schulenburgovi na https://www.burg-falkenberg.bayern/

Historický hostiec Zum Roten Ochsen

Zum Roten Ochsen

Jeden z nejstarších hornofalckých hostinců

Každý den mimo úterý otevírá v 17.00 hostinec Zum Roten Ochsen (U červených volů), který funguje v domě z roku 1166 a jako hostinec je prvně písemně zmíněn v roce 1492. V neděli sem můžete zajít dokonce již od 10.30.

Historický hostinec si zachoval v průběhu staletí značnou část svého původního vybavení a tak si tu užijete opravdu nefalšovanou atmosféru minulosti.

My jsme měli bohužel smůlu, protože jsme ve Falkenbergu byli v sobotu moc brzy, takže máme alespoň důvod se sem vrátit. Kuchyně je zaměřená na hornofalcká tradiční jídla dát si tu můžete tradiční řemeslné pivo Zoigl, které je jedním z nehmotných bavorských dědictví UNESCO.

Více o historii a provozu restaurace na http://www.gasthof-roter-ochse.de/

Previous
Previous

S kočárkem ze Silberhütte na Zlatý potok, Altglashütte a zpět

Next
Next

Waldnaabtal: Údolím Lesní Náby s kočárkem