Waldnaabtal: Údolím Lesní Náby s kočárkem

Lehký rodinný výlet s kočárkem v našem oblíbeném Bavorsku. 10 km cesta vede krásným skalnatým údolím Lesní Náby a po jeho blízkém okolí. Při stoupání se trochu zapotíte, ale většina trasy vede po rovince a je zcela nenáročná.

Říční koryto Lesní Náby je plné velikých balvanů

Říční koryto Lesní Náby je plné velikých balvanů

Cesta nás provede mezi skalami a řekou

Údolí plné skal

Mezi obcemi Falkenberg a Windischenchenbach leží romantická krajina přírodní rezervace Waldnaabtal (Údolí Lesní Náby). Lesní Nába se tu zařízla hluboko do žulového podloží a vytvarovala tu zajímavé skalní útvary, z nichž některé jsou až 30 m vysoké. Zajímavé geologické útvary naleznete také přímo v říčním korytě. Časté tu jsou kamenné mísy - tzv. obří hrnce, které vznikají vířivou činností proudící vody.

Trasa

Kompletní trasa na mapy.cz: https://mapy.cz/s/modoraseja

Trasa je vhodná pro kočárek

Délka trasy: 10 km

Stoupání: 151 m

Klesání: 151 m

Povrch trasy je zpevněný, místy stěrkový, bez překážek. Nejnáročnější je stoupání z údolí, které nás čeká na trase dvakrát.

Parkoviště u vesnice Bernstein: https://mapy.cz/s/negagovulo

 

S kočárkem mezi žulovými skalami

Na prostorném parkovišti u vesnice Bernstein bylo místa víc než dost, ale v sezóně to bude asi horší. Po obligátním přebalení a sestavení kočárku jsme se vydali střemhlav prudkou lesní cestou směrem na občerstvovací chatu Blockhütte. Prudká cesta dolů dávala znát, že při cestě zpět se s kočárkem dost zapotím.

Restaurace Blockhütte byla během našeho výletu dočasně zavřená. Před chatou se ale nachází louka s posezením, kde je možné pohodlně nakojit nebo si jenom odpočinout. Jako velká krajinná dekorace zde stojí staré vodní kolo, které se evidentně už nějakou dobu netočí. Od Blockhütte jsme pokračovali po cyklostezce Waldnaabtal-Radweg.

Při výběru cesty pozor. Jeden břeh je velice členitý a cesta tu vede poměrně divoce. Je nutné překonávat různé překážky a skály. Tudy tedy s kočárkem rozhodně ne. Naproti tomu břeh s cyklostezkou je naprosto v pohodě.

Celý úsek od Blockhütte k rozcestí na potoce Frombach je opravdu malebný, romantický. Je to území plné skal, drobných pomníčků, meandrů a velikých balvanů. Při cestě jsme neustále zastavovali, abychom si tu krásu mohli dostatečně prohlédnout. Hned kousek za Blockhütte je krásná skalní formace, která vytváří krytý prostor. Následuje místo s peřejemi a skalními schody na protějším břehu.

Romantická je také skalní kaple pod Altneuenhausem. Drobných zpestření ale uvidíte po cestě mnoho. Občas narazíte na těchto místech také na lavičku, ze které si můžete v klidu užít pohled na okolí.

Pro mě osobně bylo místo s největším nábojem určitě Gletschermühle. Dostatek vody v Lesní Nábě dojem z místa ještě umocnil. Voda se tu valila přes mohutné balvany a přímo ve středu řeky rostl pitoreskně zkroucený strom porostlý zeleným mechem. Díky dostatku vody jsme také mohli pozorovat spirálovitě proudící vodu, která pronikala skrz jeden balvan, který připomínal veliký sifon.

Návratová trasa vystoupala podél potoka Frombach pěkným lesem k rybníkům Klingenweiher a Mühlnickelweiher. Následně jsme zklesali zpět podél potoka Mühlnickelbach na kterém se v jenom místě tvoří mezi skalami moc hezké peřeje a vodopády. Klesání bylo chvílemi trochu prudké, ale to už jsme přicházeli zpět k Blockhütte a čekal nás už jenom závěrečný výstup zpět na parkoviště.

Tip na občerstvení

Protože jsme Waldnaabtal navštívili mimo sezónu v sobotu, měli jsme trochu problém, kde se najíst. Hospoda Blockhütte u Lesní Náby byla zavřená a provozy v okolních vesnicích také. Nakonec jsme dorazili do městečka Windischenschenbach, kde je přímo u kostela sv. Emerama hospoda Beim Gloser. Lokál je příjemně staromódní a evokuje staré dobré časy, kdy hospody sloužili hlavně k setkávání. Jedná se o Zoiglstube, takže zde máte možnost vychutnat si bavorskou specialitu - lokální řemeslné pivo tzv. Zoigl. V sezóně je tu otevřená také pivní terasa. K jídlu je tu hlavně brotzeit - studená kuchyně, ale podává se i pár teplých jídel jako jsou třeba jitrnice se zelím. Jinak mají také domácí zákusky a vstřícný personál.

Během naší návštěvy v sobotu odpoledne tu bylo pěkně živo a mezi návštěvníky bylo mimo bavorštiny slyšet také angličtinu. Věkový rozptyl návštěvníků byl mezi 20 a 80 roky.

Foto dveří převzato z webu https://beimgloser.de/

Previous
Previous

Falkenberg: Malý výlet skalami v okolí hradu

Next
Next

Tajemnými lesy kolem hory Krudum